Μουσικό Εργαστήρι με τον Εφρέν Λόπεζ

Η Δημιουργική Ομάδα “Πυρήνας” και η Πρεσβεία της Ισπανίας προσκαλούν στην Κύπρο τον συνθέτη και πολυ-οργανίστα Efren Lopez για ένα ξεχωριστό μουσικό σεμινάριο με τίτλο:

“ΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ”

Περιγραφή:
Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο πειραματισμός σε ό,τι λέγεται “Τροπική Μουσική της Ανατολής” και γίνεται με τη μορφή μουσικής ομάδας στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί με οποιοδήποτε μουσικό όργανο καθώς και τραγουδιστές.
Αυτή η τεράστια οικογένεια μουσικών παραδόσεων χρησιμοποιεί ως εκφραστικό μέσο τη μελωδία και οι δομές της βασίζονται σε ειδικές κλίμακες, με καλά καθορισμένη αισθητική, δομή και μοτίβα. Με την προυπόθεση αυτή, αναλύουμε μουσικά κομμάτια που ανήκουν σε παραδόσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα: ελληνική, τουρκική, ιρανική, αραβική, αζέρικη, ινδική και αφγανική δουλεύοντας προς δύο κατευθύνσεις: τη μελωδία και το ρυθμό. Μετά το πέρας της ανάλυσης του υλικού αυτού μπορούμε μέσα από τη μουσική ομάδα να δημιουργήσουμε συνθέσεις, διασκευές, αυτοσχεδιασμούς και άλλα χαρακτηριστικά ασυνήθιστα στις παραδόσεις της Δυτικής Ευρώπης.

Βασικοί άξονες του εργαστηρίου:
– Ρυθμολογία: οι έννοιες των μονών ρυθμικών μοτίβων (5/8, 7/8, 9/8, 10/8, 11/16, 13/16, 15/16 …) προερχόμενα από την Οθωμανική θεωρία των Usul, καθώς επίσης και από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και το Ιράν, χρησιμοποιώντας την ερμηνεία/εκτέλεση της ομάδας.
– Εισαγωγή στην Ινδική ρυθμική έννοια Tala.
– Εισαγωγή στο τούρκικο Μακάμ (που σχετίζεται με το αραβικό Μακάμ), στο περσικό Dastgah και στη βυζαντινή Οκτωηχία και ανάλυση μερικών από τους ‘τρόπους’ τους.
– Εισαγωγή στο τροπικό σύστημα των Raga χρησιμοποιούμενο κυρίως στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

29 και 30 Ιουνίου, Σάββατο και Κυριακή
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Λευκωσία

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 80 ευρώ (για τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι ισχύει δωρεάν είσοδος στη συναυλία που θα δοθεί το βράδυ Σαββάτου)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 10 ώρες συνολικά (10:00-13:00 και 16:00-18:00)
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά και Αγγλικά
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 99529754, 99786202

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: https://forms.gle/bjuuB267nD5qmTGA6

——————————————————————————————-
Το Σάββατο, 29 Ιουνίου θα δοθεί συναυλία με τους Εφρέν Λόπεζ, Βασίλη Φιλίππου και Μιχάλη Κουλουμή, όπου θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις.
Τιμή εισόδου: 7 ευρώ (για τους συμμετέοντες στο εργαστήρι η είσοδος θα είναι δωρεάν)
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Λευκωσία.
Ώρα έναρξης: 21:00

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.