Καταλανικά – Χρήσιμες λέξεις και εκφράσεις (Α’)

Τα καταλανικά είναι μια λατινογενής γλώσσα που μαζί με τα Ισπανικά ομιλείται σήμερα σε τρεις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας: στην Καταλονία, στη Βαλένσια και στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ομιλείται επίσης σε περιοχές της Γαλλίας (Rosellón, Vallespir, Conflent, Alta Cerdanya), οι οποίες σήμερα ανήκουν στα ανατολικά Πυρηναία και στην ιταλική πόλη Αλγκέρο της Σαρδηνίας, ενώ είναι η επίσημη γλώσσα στην Ανδόρα. Ο πληθυσμός στις περιοχές στις οποίες ομιλείται η Καταλανική γλώσσα ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια άτομα. Από αυτά, περίπου 10 εκατομμύρια μπορούν να μιλούν καταλανικά, 12,8 εκατομμύρια να κατανοούν και 7,3 εκατομμύρια να γράφουν στην καταλανική γλώσσα. Κατά τη δεκαετία του ‘60 δημιουργήθηκε ο όρος “Καταλανικές χώρες” ούτως ώστε να εκφράσει το σύνολο των περιοχών στις οποίες ομιλείται επίσημα η καταλανική γλώσσα. Ο όρος αυτός επικρατεί μέχρι και σήμερα, παρόλο που έχει φτάσει να έχει περισότερο πολιτική χροιά παρά πολιτισμική. Η καταλανική γλώσσα, η οποία πλέον είναι η δέκατη τέταρτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαιρείται σε δύο κύριες διαλέκτους, τα ανατολικά καταλανικά και τα δυτικά καταλανικά, εμφανίζοντας διαφορές σε γραμματικό και λεξιλογικό επίπεδο. Παρακάτω, εμφανίζεται μια λίστα με κάποιες από τις κύριες λέξεις και εκφράσεις της καταλανικής γλώσσας:

Καταλανικά Ελληνικά
Hola

Γεια

Quina hora ès?

Τι ώρα είναι;

Adéu

Αντίο

Bon dia

Καλημέρα

Bona tarda

Καλησπέρα

Bona nit

Καληνύχτα

Si us plau

Παρακαλώ

Gràcies

Ευχαριστώ

De res

Παρακαλώ

Perdó

Με συγχωρείτε/ Συγγνώμη

No parlo català

Δε μιλάω καταλανικά

No ho entenc

Δεν καταλαβαίνω

Parla anglès?

Μιλάτε αγγλικά;

Com es diu?

Πώς σας λένε;

Molt bé

Πολύ καλά

Bé

Καλά

Malament

Άσχημα

Senyor

Κύριος

Senyora

Κυρία

Βιβλιογραφία:

  • Institut Ramon Llull, “Què és el català i on es parla”, στον ιστότοπο του Ινστιούτου Ramon Llull http://www.llull.cat/catala/cultura/llengua_catala.cfm, 21/9/2016.
  • Natxo Sorolla, Xarxa Cruscat, “Situació i evolució sociolingüística del català als territoris de lengua catalana”, VI informe sobre la situació de la llengua catalana (Barcelona: 2012)

 

 

 


Natasa Panayi

(Hispanic Language and Civilization Studies)

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.