Εξερευνώντας το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Για κάποιους η Σαντορίνη αποτελεί τον κορυφαίο ρομαντικό προορισμό. Για τους φυσιολάτρες όμως, είναι σίγουρα ένας απαραίτητος προορισμός. Η Σαντορίνη βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γεωμορφολογικά καθώς, είναι τοποθετημένο στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από μια σειρά ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων. Mάλιστα, η ίδια η δημιουργία της Σαντορίνης οφείλεται στην ηφαιστειακή δράση εκατοντάδων χιλιάδων ετών! Η αρχική μορφή της αποτελείτο μόλις από δύο βραχώδεις άξονες όμως, σταδιακά επεκτάθηκε με την  εναπόθεση λάβας από τους διάφορους κρατήρες.

Έτσι, με τον καιρό έφτασε να έχει στρογγυλό σχήμα, το οποίο εκτεινόταν περιμετρικά μέχρι τη Θήρα και τα σημερινά νησιά Θηρασιάς και Ασπρονήσου. Το κεντρικό τμήμα της τότε Σαντορίνης, το οποίο καταστράφηκε με μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη (“Μινωική έκρηξη”) σήμερα ονομάζεται Καλδέρα. Πλέον, η περιοχή της Σαντορίνης υπόσχεται στους ταξιδιώτες ένα μοναδικό τόπο ηφαιστειακής εξερεύνησης. Από τη μια η Θυρασιά είναι ένα καθαρά ηφαιστειακό νησί, και από την άλλη το Ασπρονήσι, είναι ένα μικρό ερημονήσι που ξεχωρίζει με τις απότομες πλαγιές του. Ανάμεσα στη Θήρα, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι, διακρίνουμε δύο νησίδες, την Παλαιά Καμένη και τη Νέα Καμένη, οι οποίες δεν είναι κατοικημένες.

Αξιοπρόσεκτο, είναι το γεγονός ότι οι νησίδες αυτές, ως δημιούργημα της ηφαιστειακής δράσης, αποτελούνται από πάρα πολλά στρώματα λάβας. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου το σχήμα τους μεταβάλλεται! Ιδιαίτερα αυτό της Νέας Καμένης, καθώς ακόμα και σήμερα αποτελεί ενεργό ηφαίστειο. Στη Νέα Καμένη μπορεί κάποιος να περπατήσει ακόμα και μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στην Παλαιά Καμένη να κολυμπήσει στις θερμές πηγές. Για ένα πιο οργανωμένο ταξίδι στα ηφαίστεια της περιοχής, υπάρχουν μικρά καραβάκια τα οποία εκτελούν συγκεκριμένο δρομολόγιο.

You May Also Like

One thought on “Εξερευνώντας το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.