Οι θεοί του Ολύμπου

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριες θεότητες οι οποίες λατρεύονταν από τους Αρχαίους Έλληνες. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι θεοί αυτοί κέρδισαν εξουσία στον Όλυμπο, μετά από τη νίκη τους ενάντια στους Τιτάνες.


Δίας: Ο σπουδαιότερος θεός του Ολύμπου καθώς είναι ο πατέρας των Θεών αλλά και των ανθρώπων. Είναι η θεότητα η οποία κυβερνά ολόκληρο τον Όλυμπο, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, καθώς μπορεί να καθορίσει τη μοίρα τους. Επίσης, ως θεός του ουρανού, είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τα καιρικά φαινόμενα. Ο Δίας είναι το νεότερο παιδί της Ρέας και του Κρόνου, ενώ είναι παντρεμένος με την Ήρα. Δεν είναι γνωστός μόνο για τη δύναμή και την εξουσία που κατέχει, αλλά και για τις ερωτικές περιπέτειες του, από τις οποίες απέκτησε πολλούς απογόνους.


Ήρα: Είναι αδελφή αλλά και γυναίκα του Δία. Είναι η θεά του γάμου αλλά και η προστάτιδα των γυναικών και της συζυγικής πίστης. Σύμφωνα με τη μυθολογία η παράφορη ζήλια της για τις απιστίες του συζύγου της, την οδήγησε πολλές φορές στο να εκδικηθεί τις γυναίκες αυτές. Από τον γάμο της Ήρας με τον Δία γεννήθηκαν ο Άρης, η Ήβη, η Ειλείθυια και ο Ήφαιστος. Στην Αθήνα πραγματοποιούνταν πολλές γιορτές οι οποίες ήταν αφιερωμένες στη θεά αυτή και ονομάζονταν “Ηραία”.


Ποσειδώνας: Γιος της Ρέας και του Κρόνου και αδελφός του Δία. Είναι ο Θεός της θάλασσας και του νερού γενικότερα, αλλά και προστάτης των ναυτικών. Ο Ποσειδώνας κατοικούσε κάποιες φορές στον Όλυμπο και άλλες στον βυθό της θάλασσας μαζί με τη γυναίκα του, Αμφιτρίτη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι τρικυμίες που δημιουργούνταν στη θάλασσα αλλά και η ηρεμία που παρουσίαζε άλλοτε, οφείλονταν στον θεό αυτό.


Δήμητρα: Θεά της γης, της γεωργίας, της βλάστησης και του γάμου. Ήταν αδελφή της Ήρας, της Εστίας, του Δία και του Ποσειδώνα. Η δημιουργία των “Μικρών Ελευσίνιων” τα οποία τελούνταν τον Φεβρουάριο / Μάρτιο οφείλονται σε αυτή τη θεότητα, η οποία είχε δημιουργηθεί για τον εξαγνισμό του Ηρακλή από τους φόνους των Κενταύρων. Κατά τα “Μικρά Ελευσίνια” η κόρη της Δήμητρας, Περσεφόνη, επέστρεφε στη γη. Τα “Μεγάλα Ελευσίνια” πραγματοποιούνταν τον Αύγουστο / Σεπτέμβριο, περίοδος κατά την οποία η Περσεφόνη επέστρεφε πάλι πίσω στον Άδη.


Εστία: Προστάτιδα της οικογένειας, στην οποία μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν την πρώτη προσφορά στις θυσίες που γίνονταν σε κάθε σπίτι. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Κρόνου και της Ρέας και επικεφαλής των μεγάλων θεοτήτων.


Ήφαιστος: Ο θεός της φωτιάς, του ουρανού και της γης. Είναι γιος του Δία και της Ήρας, αν και οι πηγές αναφέρουν ότι είχε γεννηθεί χωρίς την σαρκική επαφή της Ήρας με τον Δία.


Αφροδίτη: Η θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της τεκνοποίησης. Ήταν κόρη του Δία και της Διώνης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη είχε γεννηθεί στην Κύπρο, αναδυόμενη από τη θάλασσα της Πάφου. Αν και ήταν γυναίκα του Ήφαιστου, είχε αρκετούς εραστές με τους οποίους απέκτησε και παιδιά.


Ερμής: Ο αγγελιοφόρος που έδινε μηνύματα σε θεούς και ανθρώπους, λειτουργώντας όμως και ως συνοδός των ψυχών των νεκρών στον Άδη. Είναι γιος του Δία και της Μαίας και θεωρείται προστάτης του εμπορίου και των ταξιδιωτών.


Αθηνά: Κόρη του Δία και θεά της σοφίας, των τεχνών, του πολέμου και της στρατηγικής. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας πήρε το όνομά της από τη θεότητα αυτή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την Αθήνα διεκδικούσαν δύο θεοί του Ολύμπου, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Ο θεός που τελικά θα κέρδιζε την πόλη, θα ήταν αυτός που θα χάριζε στους ανθρώπους το πιο πολύτιμο δώρο. Ο Απόλλωνας κτυπώντας την τρίαινά του στον λόφο δημιούργησε μια πηγή της οποίας όμως το νερό ήταν αλμυρό όπως τη θάλασσα. Αντιθέτως, η Αθηνά χάρισε στους ανθρώπους ένα δέντρο ελιάς το οποίο θα παρείχε στους ανθρώπους ξυλεία, λάδι και τροφή. Ο λαός προτίμησε το δώρο της Αθηνάς με αποτέλεσμα η πόλη αυτή να πάρει και το όνομά της. Μάλιστα, ο Παρθενώνας είναι αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα.


Άρης: Ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Θεωρείται θεός του πολέμου και της μάχης, που χαρακτηρίζεται για τις συγκρούσεις του με τη θεά Αθηνά. Η μορφή του είναι διφορούμενη, καθώς από τη μια ενσαρκώνει την ανδρεία που πρέπει να επιδεικνύουν οι άντρες στον πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν παύει να είναι μια επικίνδυνη θεότητα.


Άρτεμις: Η θεά του κηνυγιού, των ζώων και της άγριας φύσης. Είναι κόρη του Δία και της Λυτούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Η Άρτεμις εμφανίζεται ως έξυπνη, θαραλλέα και οξύθημη, έτοιμη να εκδικηθεί όποιον δεν τηρούσε τους αυστηρούς κανόνες της. Με τα θανατηφόρα βέλη της μπορούσε να σκοτώσει θεούς αλλά και ανθρώπους που δεν πραγματοποιούσαν τη λατρεία της.


Απόλλων: Ο θεός της μουσικής, της ποίησης, του φωτός, της διασκέδασης, της νεότητας, της ομορφιάς, της μαντικής τέχνης, του χορού και της αρμονίας. Είναι γιος της Λυτούς και της Ήρας. Οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν για τι θεραπευτικές του ιδιότητες, ζητώντας του την απαλλαγή από τις ασθένειες που ο ίδιος είχε δώσει στους ανθρώπους.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.