Οι ιθαγενείς “Pemón”

Πρόκειται για ένα λαό ιθαγενών της Βενεζουέλας, σημαντικό αριθμητικά, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του κράτους Bolívar και σε περιοχές των Δημοκρατιών της Guyana και της Βραζιλίας. Με 125 κοινότητες και με 5 διαφορετικές ομάδες ιθαγενών να ανήκουν στην επικράτεια του Pemón, ο αριθμός των ατόμων εισέρχεται στα 27.500 άτομα. Οι 5 ομάδες που ανήκουν στην επικράτεια του είναι οι Arekuna, Taurepán, Kamarakoto, Arawaio και Macuchí. To χωριό  Pemón είναι οργανωμένο σε 8 τμήματα, Kamarata, La Paragua, Kuyuni, Urimán, Santa Elena, Yuruaní – Kavanayén, Wonkén και Ikabarú. Ανάλογα με τη διάλεκτο τους, οι Pemón χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες, τους Taurepán, Arekuna και Kamarokoto.

Το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στη γλώσσα Pemon είναι το ακόλουθο: a, ch, d, e, i, k, m, n, o, ö, p, r, s, t, u, ü, w, y. Το γεγονός ότι η γλώσσα αυτή ομιλείται από 30.000 άτομα μας δίνει αρκετά στοιχεία στο να κατανοήσουμε την έκταση επιρροής αυτής της φυλής. Οι φυλές αυτές έχουν ένα αρχηγό (teberu ή cacique), του οποίου όμως οι εξουσίες περιορίζονται μονάχα σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις άλλες εθνότητες. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κοινότητες αυτές λειτουργούν δημοκρατικά, ενώ χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής όπως το διαζύγιο, είναι αποδεκτά και εδώ.

Παρατηρώντας τον τρόπο ζωής των αυτοχθόνων φυλών θα δούμε κατοικίες τριών τύπων, μακρόστενες, κυκλικές και τετραγωνισμένες. Παλαιότερα, οι “Pemón” είχαν μια παραδοσιακή ενδυμασία η οποία ονομαζόταν guayuco. Μετά όμως από την ισπανική κατάληψη, η παραδοσιακή αυτή ενδυμασία αντικαταστήθηκε από άλλη, με δυτικά και κρεολικά στοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντικό στην κουλτούρα τους είναι το ημερολογιακό σύστημα, το οποίο ακολουθούν. Σύμφωνα με αυτό, ένα ηλιακό έτος έχει 9 περιόδους, ενώ υπάρχουν δύο εποχές, η υγρή και η ξηρή. Σε αντίθεση με το γρηγοριανό ημερολόγιο που ακολουθείται στη Δύση, το έτος ξεκινά μετά τον Μάρτιο/ Απρίλιο (Ξηρή εποχή), όταν ξεκινούν οι πρώτες βροχές.


Πηγές:

De Armellada, Cesário, Jesús Olza Zubiri, Gramática de la lengua pemón (morfosíntaxis), (Universidad Catolica Andres, 1999)

Rojas López, José Jesús, “Lectura etnogeográfica del territorio Pemon – Taurepan en la frontera sureste de la Guayana Venezolana”, Revista Venezolana de Ciencia Política – Universidad de los Andes (Enero – Junio 2011), 113 – 134

*Photo: William A. ContrerasNatasa Panayi

(Hispanic Language and Civilization Studies)

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.